Sejarah manis untuk dikenang – PEMBINA RCMP

17 Januari 2013 –  PEMBINA RCMP telah menghantar beberapa orang wakil bagi menghadiri Malam Himpunan Permata Royal College Of Medicine Perak buat kali yang ke-2  di Hotel Impiana bertempat di Ipoh, Perak.  Malam Himpunan Permata ini merupakan majlis yang diadakan oleh pihak Jawatankuasa Perwakilan Mahasiswa (JPM) dan RCMP bagi meraikan sumbangan pelajar yang cemerlang dalam perbagai bidang termasukkan akademik, keusahawanan, kebajikan, kemasyarakatan dan tidak dilupakan kelab-kelab yang aktif serta komited dalam menjalankan aktiviti sepanjang tahun 2012.

Ternyata hari ini dalam sejarah manis untuk dikenang, PEMBINA RCMP yang  baru berusia kira-kira 2 tahun sejak penubuhannya pada Mei 2010, secara keseluruhannya telah dipilih memenangi “Anugerah Kelab Terbaik Keseluruhan 2012”. Anugerah ini ternyata memberi gambaran positif atas segala penglibatan PEMBINA secara aktif dalam menjunjung aspirasi bagi melahirkan mahasiswa yang berketerampilan, berteraskan amal Islami yang mempunyai jati diri yang kukuh dan berdaya maju sambil bersedia bagi memberi khidmat kepada masyarakat.

Selain daripada itu, beberapa orang aktivis PEMBINA juga tidak ketinggalan mengukir kenangan indah pada Malam Himpunan Permata, antara adalah Presiden PEMBINA sendiri iaitu Saudara Muhammad Naqib Bin Sharif. Beliau telah dipilih sebagai Tokoh Usahawan RCMP bagi sesi 2012. Lebih manis lagi, anugerah ini merupakan yang kedua seumpamanya diberikan kepada beliau setelah turut dipilih sebagai Tokoh Usahawan pada tahun sebelumnya (2011). Manakala seorang lagi aktivis PEMBINA iaitu Presiden Jawatankuasa Perwakilan Mahasiswa saudara Muhammad Abrar bin Nasir yang secara rasminya melepaskan jawatan setelah memegangnya untuk sesi 2011/2012.

Penamat penting pada Malam Himpuanan Permata dilengkapkan dengan satu lagi program utama PEMBINA pada tahun 2012 iaitu “HANDS FOR GAZA”, PEMBINA dengan kerjasama JPM telah berjaya mengutip RM15, 000 di UniKL seluruh Malaysia bagi membantu saudara seagama di Palestin. Penyampaian replika cek telah disempurnakan oleh Pengarah Program saudara Muhammad Amzar Tarmizi kepada Penasihat Aman Palestin Perak, Ustaz Shaharuzzaman Bin Bistamam.

Perjuangan PEMBINA sebagai wadah beraktiviti belia dalam menyumbang kepada bangsa dan negara bukanlah semata-mata terhenti dipentas anugerah atau berpuas hati di medan gelaran. Masyarakat memperlukan anjakkan persepsi dan mentaliti, maka dengan berbekalkan pegangan iman dan jati diri, PEMBINA bersedia untuk Meneraju Arus Mahasiswa!

 

 

rcmp1

Presiden PEMBINA sesi 2012, Saudara Naqib Sharif – menerima Anugerah Tokoh Usahawan 2012.

 

rcmp

Naib Presiden 1 PEMBINA sesi 2012 Muhammad Aidil Idham – menerima Anugerah Kelab Terbaik Keseluruhan 2012.

rcmp2
Pengarah “HANDS FOR GAZA” Saudara Amzar Tarmizi – menyerahkan Replika Cek berjumlah RM15,000 kepada Aman Palestin Perak. 

 

 Sumber : http://pembinarcmp.net

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top