PEMBINA Timba Pengalaman Serantau Di Program Bas MABIMS 2009

6-14 Ogos 2009 – Hasil kesinambungan daripada program kembara dakwah JAKIM baru-baru ini, 4 orang ahli PEMBINA telah berpeluangmenyertai program Bas Belia MABIMS 2009 yang bertempat di Singapura dan Malaysia yang melibatkan penyertaan belia-belia Negara anggota MABIMS. Program yang julung-julung kali diadakan ini telah dicetuskan oleh anggota mesyurat MABIMS hasil daripada perbincangan menteri agama anggota MABIMS yang bertujuan untuk membentuk pelapis dalam kepimpinan belia serta memberi peluang kepada peserta untuk salingbertukar-tukar pendapat dalam usaha melahirkan golongan belia muslim yang unggul di kawasan negara-negra serumpun. Usahama yang telah diadakan antara kerajaan singapura dan Malaysia sebagai penganjur tahun ini telah menghasilkan satu natijah yang cukup bermakna kepada para peserta dimana mereka berpeluang untuk berbincang strategi-strategi dakwah di negara masing-masing terutamanya dalam penggunaan teknologi serta media elektronik bertepatan dengan tema ” Peggunan media baru dan teknologi bagi mendekati golongan belia”.


Semasa program tersebut berlangsung, alhamdulillah penulis dapat mengambil peluang berkongsi pengalaman dan idea bersama salah sorang mahasiswa Singapura semasa kami dalam perjalanan ke Putrajaya. Apa yang menarik untuk dikongsi bersama ialah tentang bagaimana usaha mahasiswa islam disana mendalami ilmu agama dalam keadaan negara yang diterajui oleh system secular serta terdapatnya kawalan yang agak ketat jika dibandingkan dengan Malaysia. Walaupun mereka tidak berpeluang menikmati system pengajian islam secara formal di sekolah-sekolah dan IPT, mereka mengambil inisiatif sendiri untuk menghadiri sesi kuliah yang diadakan di masjid-masjid pada setiap minggu. Kesungguhan mereka dalam mendalami agama tersebut akhirnya menghasilkan golongan yang betul-betul menghargai perkongsian ilmu serta berjaya menerapkan penghayatan nilai-nilai islam dalam kehidupan mereka. Disamping itu, penulis juga tertarik dengan aktiviti-aktiviti serta pendekatan dakwah yang dijalankan oleh persatuan belia di Singapura dimana mereka menggunakan nama-nama program yang kreatif dan mudah diterima oleh golongan muda pada masa kini. Antara program mereka seperti Ramadhan rock, Night of Power, Movie Marathon, Ramadhan Youth challenge (RYC), muslim youth sport extravaganza (MYSPEX), living Islamic value everyday (ALIVE) telah berjaya menarik minat belia-belia islam untuk mengikuti pengisian agama serta menerima mesej-mesej islam untuk diaplikasikan dalam kehidupan harian mereka.

Disamping perbincangan dan perkongsian, para peserta telah diberi peluang untuk turut serta dalam siri lawatan ke beberapa tempat di sekitar johor,Melaka, dan Selangor. Antaranya ialah Putrajaya, USIM, IKBN Dusun Tua, Sungai Gabai (aktiviti jungle tracking), perkampungan orang asli, Darul Quran JAKIM, pusat hub Halal Jakim dan PWTC (bersempena majlis tilawah al-quran peringkat antarabangsa). Walaupun jadual aktiviti yang padat dan meletihkan, kegembiraan jelas terpancar dikalangan peserta kerana dapat membina satu hubungan dan ukhwah islamiyyah yang erat walaupun dari berlainan negara, warna kulit serta perbezaan loghat bahasa . Kami yakin bahawa kesatuan umat ini lah akan memberi mekanisme baru kepada kekuatan umat islam dalam usaha meletakkan islam sebagai agama yang agung. “Al-islam ya’lu wa yu’ la alaih..”


Lawatan ke perkampungan orang asli


Jungle tracking di Kawasan sungai Gabai


Kenangan bersama delegasi Indonesia.


Lawatan ke Putrajaya


Persidangan tidak rasmi.


Majlis Ulangtahun MABIMS ke-20,PWTC

Pada hari terakhir program, para peserta sempat menghadiri majlis ulang tahun MABIMS ke-20 yang telah dirasmikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato Jamil Khir Bahrom di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur. Pada sesi majlis tersebut para peserta telah menerima cenderahati daripada pihak penganjur serta pengumuman negara Brunei sebagai tuan rumah MABIMS tahun 2010. Semoga melalui program sebegini, pimpinan belia islam dapat mencapai resolusi yang efektif dalam meghidupkan ruh islam dalam jiwa-jiwa pemuda/i dalam menongkah arus kemajuan pada masa kini. Wallahua’lam.

Disediakan oleh:
Muhamad Syakir bin Ibrahim
PEMBINA-DHL
KP PEMBINA-MIAT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top