PEMBINA Membantah Kekejaman Tentera di Mesir

KENYATAAN BERSAMA GERAKAN MAHASISWA ISLAM MALAYSIA MEMBANTAH KEKEJAMAN TENTERA DI MESIR

15 Ogos 2013 / 8 Syawal 1434H

Dengan penuh kesedaran dan rasa tanggungjawab, kami ingin menegaskan hasrat kami untuk memperjuangankan cita-cita mewujudkan sebuah masyarakat yang harmoni dan makmur berasaskan prinsip dan nilai keagamaan serta demokrasi tulen. Oleh itu, kami menyatakan rasa keprihatinan terhadap situasi politik di Mesir yang berlaku kini.

Dr. Muhamad Morsi pada Jun tahun lalu telah mengalahkan lawannya Ahmed Shafik, dengan margin 52-48 peratus untuk memenangi jawatan Presiden. Kemenangan beliau adalah berdasarkan prinsip demokrasi pilihanraya yang harus dihormati bersama-sama. Namun, langit tidak sentiasa cerah. Landskap politik Mesir telah dirosakkan oleh puak sekular dan zionis dengan menggulungkan Dr. Morsi sebagai Presiden. Pemecatan beliau dengan rampasan kuasa tentera adalah tidak wajar dan melanggar prinsip demokrasi.

Justeru, kami menegaskan bantahan terhadap rampasan kuasa dengan menggunakan kudeta tentera dan membantah tindakan keras tentera terhadap rakyat Mesir. Hari ini, seramai lebih 300 orang rakyat Mesir yang cintakan keadilan sudah dibunuh oleh tentera Mesir di Medan Rabaah Al-Adawiya. Kekejaman yang berterusan ini akan memberikan tekanan terhadap rakyat dan masyarakat seluruh dunia. Oleh itu, kami berharap agar pihak tentera Mesir dan As-Sisi menghentikan segala bentuk kekerasan yang tidak berperikemanusiaan dikenakan terhadap rakyat.

Selain itu, kami menggesa agar kerajaan Malaysia untuk menyatakan suara terhadap pembunuhan rakyat Mesir oleh As-Sisi dengan segera serta menyeru agar semua negara masuk campur untuk menegakkan keadilan sosial di Mesir dan memberikan tekanan diplomatik terhadap As-Sisi dan Barat iaitu Amerika Syarikat. Konflik di Mesir tidak akan reda selagi tiada tekanan dari pihak luar. Pihak tentera terus bersikap keras dan para penyokong Morsi pula bertegas tidak akan berundur walaupun peluru menghujani mereka.

Akhir sekali, kami menyeru semua mahasiswa dan seluruh rakyat Malaysia agar membaca Qunut Nazilah dan mengadakan Solat Hajat memohon pertolongan dari Allah s.w.t untuk menyelamatkan saudara kita di Mesir. Kami juga berharap agar media di Malaysia dapat memberikan informasi terkini yang berlaku di Mesir dengan adil. Semoga kezaliman yang bermaharajalela di dunia dapat dibanteras segera demi kesejahteraan umat.

 

Kenyataan Bersama oleh:

Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)

Gabungan Maahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS)

Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA)

Kelab Siswa HALUAN (HALUANSiswa)

Ikram Siswa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top