Marwa El-Sherbini: Diskriminasi Terhadap Muslimah?

marwa
Marwa El-Sherbini, mangsa sifat perkauman buas tajaan Barat yang kononnya mendabik dada sebagai jaguh keadilan sesama manusia. Hanya Islam yang mengiktiraf hak semua bangsa di dunia.

Berita yang amat menggemparkan kita semua sebagai umat Islam. Seorang muslimah warga negara Mesir yang sedang hamil 3 bulan telah dibunuh oleh seorang pelampau perkauman berbangsa German hanya kerana beliau memakai tudung kepala. Menurut sumber berita, wanita tersebut, Marwa El-Sharbini telah memfailkan kes tuduhan terhadap pembunuhnya, Alex pada bulan Ogos 2008 yang lalu, kerana telah memanggilnya sebagai ‘Pengganas’ disebabkan beliau memakai hijab di sebuah jalan di bandar German. Pada 1 Julai 2009, hakim sebuah mahkamah di Dresden, German memutuskan bahawa muslimah tersebut telah memenangi kes yang difailkannya itu dan Alex dikehendaki membayar denda sebanyak 780 Euro. Oleh kerana tidak berpuas hati dengan keputusan itu, lelaki itu terus menikam Marwa sebanyak 18 kali di dalam mahkamah sambil menjerit “You don’t deserve to live!”(Awak tidak layak untuk hidup!!!!).

Marwa dilaporkan berhijrah ke German kerana mengikut suaminya yang sedang menyelesaikan kajian beliau dalam bidang genetik di Max Planck Institute for Molecular Cell Biology and Genetics (MPI-CBG). Laporan media turut menyatakan bahawa suaminya juga ditembak secara tidak sengaja dibahagian kakinya oleh pasukan polis kerana tersalah sangka beliau penyerangnya disebabkan oleh perbezaan warna rambut. Marwa akhirnya meninggal dunia di tempat kejadian, manakala suaminya koma selama dua hari akibat kecederaan yang parah akibat serangan tikaman.
Pembunuhan ini menjadi isu hangat bagi negara Eropah yang sedang mengalami perdebatan hangat akibat sikap mereka yang tidak adil terhadap pakaian seorang muslimah. Baru-baru ini, Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy membuat satu kenyataan kontroversi dengan menyatakan “Niqab”(penutup muka/purdah) tidak boleh diterima di Perancis.
10 tahun yang lalu,  pada 3 Mei 1999, isu hijab juga telah menjadi diskriminasi oleh pihak sekular di Turki. Merve Kavakci,seorang  ahli Parlimen yang dijadualkan untuk mengangkat sumpah di hadapan speaker telah cuba dihalau keluar dari bangunan parlimen kerana memakai tudung kepala. Tudung kepala itu dianggap bertentangan dengan prinsip sebuah negara sekular yang memisahkan politik dan agama. Dengan nada tegas, wanita ini berkata “Kepalaku ditutup adalah berdasarkan iman saya, saya akan pertahankan hak saya hingga ke penghujungnya”. Golongan yang tidak memahami Islam sentiasa akan berusaha supaya dihapuskan segala lambang kewujudan Islam. Ketakutan mereka kepada Islam melebihi ketakutan seorang anak kecil pada kegelapan malam.
Malunya umat ini. Tatkala wanita muslimah dibunuh, dihina dan dikeji hanya disebabkan mereka mempertahankan suruhan Allah di dalam surah An-Nur; tiada pun tindakan berani untuk mempertahankan wanita-wanita ini. Para pemimpin semuanya lebih sibuk dengan merasmikan pertunjukan fesyen yang menghairahkan. Di mana suara umat? Sesungguhnya Allah tidak akan membiarkan golongan penjenayah ini lari. Bagi mereka semua azab pedih di Neraka.

 

Sumber:

http://arrumy.wordpress.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Marwa_El-Sherbini
http://artofthoughts.blogspot.com/2009/07/soerang-wanita-muslim-mesir-di-bunuh-di.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top