Karnival Futsal Belia 09

Gombak –  Pagi 21 Mac 2009 mencatatkan suatu sejarah baru apabila Kompleks Futsal Sports Seven Wangsa Maju digegarkan dengan jeritan semangat peserta Karnival Futsal PEMBINA 09 Anjuran Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) Kuala Lumpur. Peserta hadir seawal jam 8.30 pagi untuk sesi pendaftaran. Sebanyak 15 pasukan berjaya mendaftarkan diri untuk kejohanan manakala satu pasukan lagi terpaksa dibatalkan kelayakan mereka kerana kegagalan untuk mendaftarkan pasukan pada masa yang ditetapkan. Sebelum perlawanan dimulakan, para peserta berkumpul di dalam gelanggang untuk mendengar sesi taklimat yang disampikan oleh pengarah program, saudara Ruziani Abdul Razak.

Perlawanan peringkat kumpulan A, B, C, dan D menyaksikan semua pasukan berentap dengan penuh bersemangat. Antara keputusan menarik yang dicatatkan ialah kejayaan pasukan BMI B membelasah pasukan KDU PJ dengan mata 9-0. Sekitar jam 1 tgh hari, perlawanan peringkat kumpulan tamat dengan 8 kumpulan layak ke pusingan suku akhir. Para pemain yang layak diberikan masa untuk rehat selama lebih kurang satu jam setengah. Tepat masuknya waktu zohor, para AJK karnival Futsal bersama peserta pertandingan yang berada di dalam kompleks telah menunaikan solat Zohor secara berjama’ah, di dalam salah satu gelanggang futsal di kompleks tersebut.

Tepat jam 2.35 petang, perlawanan suku akhir dimulakan. Pemain sudah mula kelihatan letih, apatah lagi bermula pada peringkat suku akhir,perlawanan dilangsungkan selama 10 minit bagi setiap separuh masa. Setelah penat bertungkus lumus, 4 pasukan handalan berjaya melayakkan diri ke peringkat separuh akhir. Legumes Fc Bertemu pasukan IIC, dmanakala Kijang Hooligan FC menentang pasukan ISMA Gombak.

Perlawanan sengit antara Legumes FC dan IIc dipertontonkan, manakala di gelanggang kedua, perlawanan seakan-akan dimonopoli oleh pasukan Kijang Hooligan FC. Keputusan akhirnya berpihak kepada Legumas FC dan Kijang Hooligan FC untuk bertemu di perlawanan akhir. Perlawanan akhir sememangnya memaparkan aksi-aksi handalan dari kedu-dua pasukan. Kecekapan penjaga gol Hooligan FC dan kombinasi yang baik antara ahli pasukan akhirnya membuahkan hasil apabila mereka dinobatkan sebagai juara Karnival Futsal PEBINA 09 sejurus wisel penamat ditiupkan. Pasukan Legumes FC terpaksa berpuas hati dengan tempat kedua dan pasukan IIC di tempat ketiga. Majlus penutup dan penyampaian hadia disempuranakan oleh Encik Abdul Razak Jantan, diiringi oleh pengarah karnival, saudara Ruziani. Semoga PEMBINA akan terus menganjurkan aktiviti-aktiviti sukan seumpanya untuk para belia. Akal yang sihat terletak pada badan yang sihat..

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top