Gotong -Royong Bersama Masyarakat

Batu Caves, 23 Mei – Berbekalkan semangat tolong menolong dalam perkara kebaikan dan perkara yang meningkatkan taqwa (al-ta’awun ‘ala al-birr wa al-taqwa), seramai 12 orang ahli dan sukarelawan PEMBINA KL telah menyertai misi gotong royong membantu ahli kariah Taman Sunway Batu Caves untuk membersihkan Surau Al-Hidayah di taman tersebut. Program gotong royong itu diadakan berikutan penganjuran Forum Bicara Addin oleh Lembaga Zakat Selangor yang akan diadakan pada malamnya. Program yang bermula seawal jam 9 pagi itu turut disertai oleh kira-kira 20 orang penduduk taman berkenaan.

Sebelum meneruskan misi, pihak surau telah menyediakan sedikit sarapan berupa nasi lemak, mee goreng dan bihun goreng untuk para sukarelawan supaya mereka mempunyai tenaga untuk melakukan kerja. Seusai menjamah sarapan, ahli dan sukarelawan PEMBINA terus menjalankan kerja-kerja seperti membersihkan perkarangan surau, mengemas bahagian dalam surau, mencuci kipas, cermin dan lantai serta mencuci tandas. Sebahagian ahli turut juga membantu membersihkan daging ayam untuk jamuan makan malam sebelum forum pada malam itu. Di samping membantu ahli kariah surau, ahli dan sukarelawan PEMBINA telah mengambil kesempatan itu untuk beramah mesra dengan penduduk taman dan menjalinkan silaturrahim.

Benarlah kata pepatah ‘bulat air kerana pembentung bulat manusia kerana muafakat’, hasilnya kerja yang berat terasa ringan apabila dilakukan bersama-sama disamping berkat kerja berkumpulan yang diraih. Program gotong royong pada pagi itu berakhir kira-kira jam 12 tengahari dan semua penduduk taman, ahli dan sukarelawan PEMBINA bersama-sama menikmati sedikit lagi jamuan ringan sebelum pulang. Semua ahli dan sukarelawan berasa senang dengan sedikit usaha yang telah mereka lakukan dan berharap program seperti itu dapat diteruskan pada masa-masa akan datang. Hanya ganjaran dari Allah yang didambakan sebagai balasan dari sumbangan mereka yang tidak seberapa itu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top