Memorandum Sokongan Pemansuhan ISA

MEMORANDUM

TARIKH:           22 SEPTEMBER 2011 / 24 SYAWAL 1432

 

KEPADA:       Y.A.B. DATO’ SRI’ MOHD NAJIB BIN TUN ABDUL RAZAK,      PERDANA MENTERI MALAYSIA

                       

DARIPADA:    NGO-NGO ISLAM

                       

SOKONGAN KEPADA PEMANSUHAN AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI (ISA) DAN AKTA BUANG NEGERI 1959 OLEH Y.A.B. DATO’ SRI MOHD NAJIB TUN ABDUL RAZAK, PERDANA MENTERI MALAYSIA.

PENDAHULUAN:

MEMORANDUM INI SECARA KHUSUSNYA BERTUJUAN UNTUK SOKONGAN DARI PERTUBUHAN ISLAM BUKAN KERAJAAN (NGO’S) TERHADAP PENGUMUMAN YAB DATO’ SRI UNTUK MEMANSUHKAN AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI (ISA) DAN AKTA BUANG NEGERI 1959 DALAM PERUTUSAN HARI MALAYSIA PADA 15 SEPTEMBER 2011. KAMI BERPENDAPAT BAHAWA LANGKAH PEMBAHARUAN INI AMAT POSITIF DAN SANGAT BERANI. LANGKAH INI JUGA BERTEPATAN MASANYA BERDASARKAN LANGKAH KE HADAPAN DAN REALITI BARU DUNIA HARI INI.

ERA SEKARANG INI MENUNTUT LEBIH KETERBUKAAN DAN NEGARA TIDAK BOLEH BERADA DI TAKUK LAMA. KERAJAAN MODEN SEPERTI MALAYSIA PERLU CEKAP MENGURUS RISIKO TANPA BERGANTUNG KEPADA UNDANG-UNDANG SEPERTI ISA.

IZINKANLAH JUGA KAMI UNTUK MEMBERI SEDIKIT PANDANGAN DAN INPUT BAGI MEMBOLEHKAN LANGKAH DRASTIK INI DILAKSANAKAN DENGAN LEBIH BERKESAN SESUAI DENGAN KEADAAN NEGARA KITA MALAYSIA INI. 

1. PENJELASAN TERPERINCI DARI PELBAGAI AGENSI KERAJAAN YANG TERLIBAT:

KEMENTERIAN DAN AGENSI KERAJAAN YANG BERKAITAN SEPERTI PIHAK KEMENTERIAN DALAM NEGERI, POLIS DIRAJA MALAYSIA DAN JABATAN PEGUAM NEGARA HENDAKLAH MEMBERI PENJELASAN MENYELURUH BAGI MENGELAKKAN SALAH PENGERTIAN DAN MUNGKIN AKAN MEMBENTUK PERSEPSI NEGATIF DI KALANGAN RAKYAT.

RAMAI YANG MASIH TIDAK JELAS KEBIJAKSANAAN DI SEBALIK PEMANSUHAN ISA DAN AKTA BUANG NEGERI 1959 SERTA KEKUATAN DUA UNDANG-UNDANG BARU YANG AKAN DIPERKENALKAN BAGI MENGHADAPI ANCAMAN KESELAMATAN.

KAMI PERCAYA, MENERUSI BANYAK PERTEMUAN DAN DIALOG ANTARA AGENSI INI BERSAMA RAKYAT AKAN MAMPU MENUKAR POSITIF SEBARANG KERAGUAN TERHADAP LANGKAH INI.

2. PERTAHANKAN KEKUATAN POLITIK MELAYU / ISLAM DI MALAYSIA:

KAMI JUGA BERHARAP SEMOGA DRAF UNDANG-UNDANG YANG BAKAL MENGGANTIKAN AKTA YANG TELAH DIMANSUHKAN INI MENEPATI CIRI-CIRI BERIKUT:-

  1. MERUJUK KEPADA PAKAR-PAKAR PERUNDANGAN SIVIL DAN ISLAM;
  2. MEMPERTAHANKAN PERLEMBAGAAN DAN KEDAULATAN NEGARA;
  3. MENDAHULUKAN PRINSIP KEADILAN;

KESIMPULAN:

KAMI MENGHARAPKAN DENGAN PEMANSUHAN AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI (ISA) 1960, PEMANSUHAN AKTA BUANG NEGERI 1959 DAN USAHA MENGKAJI SEMULA BEBERAPA UNDANG-UNDANG LAIN BAGI MEMASTIKAN IA FLEKSIBEL DENGAN KEHENDAK SEMASA, DI SAMPING PENGGUBALAN DUA UNDANG-UNDANG BARU DI BAWAH SEMANGAT SERTA LEMBARAN 149 PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN ITU NANTI, RAKYAT NEGARA INI AKAN TERUS MENGECAPI NIKMAT KEAMANAN, KESEJAHTERAAN, KESENTOSAAN SERTA KERUKUNAN HIDUP SERTA MENGHARAPKAN APA-APA UNDANG-UNDANG YANG DIPERBUAT AKAN MENGAMBIL KIRA HAK DAN KEBEBASAN ASASI BERLANDASKAN PERLEMBAGAAN  PERSEKUTUAN MALAH MAMPU MENSIFARKAN DARI SUBVERSIF, KEGANASAN TERANCANG DAN PERBUATAN JENAYAH.

 

SEKIAN.

WASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI TAALA WABARAKATUH.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top