Tazkirah : Memiliki himmah yang tinggi

Hari Khamis (24/3/06) yang lepas saya menghantar seorang Sheikh yang berasal dari Iraq ke Lapangan Terbang KLIA. Beliau adalah kenalan lama saya ingin pulang setelah seminggu bercuti di negara ini. Sebenarnya banyak juga isu yang hendak saya bincangkan dengan beliau ketika dalam perjalanan, tetapi cerita mengenai kesukaran perjalanannya telah membuatkan saya terdiam. Menurut beliau usianya kini telah mencecah awal tujuh puluhan, wajahnya memang kelihatan sudah berumur dan gerak gerinya pun mempamerkan kenyataan yang sama. Tetapi sepanjang bersama tidak pula saya mendengar beliau mengadu keletihan atau mengeluh kepenatan. Yang muda mungkin isterinya yang berusia tidak sampai empat puluh tahun.

Perasaan ingin tahu mendorong saya bertanyakan tentang hal perjalanan pulangnya memandangkan Iraq masih dalam suasana perang. Soalan saya ringkas adakah perjalanannya akan terus ke Syria atau Jordan? Beliau dengan bersahaja menjawab tidak! Lantas menerangkan dari Kuala Lumpur beliau ke Dubai untuk transit selama dua jam dan seterusnya menyambung perjalanan ke Syria. Dari Syria beliau akan menaiki kereta selama dua belas (12) jam untuk sampai ke Baghdad.

Dalam perkiraan saya perjalanan tersebut mengambil masa hampir satu hari satu malam untuk tiba ke destinasi. Dalam hati saya merasakan bahawa perjalanan ini memang panjang. Beliau tersenyum melihat raut muka saya yang kehairanan sambil berkata, “lama juga.”

abuammarhimmah
Gambar hiasan. -Ustaz Muhammad Ahmad Ar-Rasyid, seorang tokoh dakwah yang berasal dari Iraq.

Menerjah pertanyaan dalam fikiran saya, apakah kekuatan yang dimiliki oleh beliau yang diusia setua ini sehingga sanggup meredah perjalanan sesukar itu tanpa mengeluh atau merungut. Saya rasa amat tersindir apabila mengenangkan diri yang masih muda tetapi tidak sanggup keluar berkerja untuk dakwah walau hanya untuk beberapa puluh atau ratus batu sahaja. Terlalu banyak ”demand” dan alasan yang menerpa.

Saya pada mulanya tidak begitu memahami betapa besar pengorbanan yang perlu ditempuhi untuk satu perjalanan apatah lagi apabila beliau mengatakan dengan bersemangat bahawa pada bulan hadapan sekiranya keadaan mengizinkan beliau akan datang lagi ke sini.

Enggan membiarkan teka-teki yang bermain di fikiran saya lebih lama, beliau menceritakan tujuan kedatangannya ke sini. Katanya, keadaan di Iraq sekarang amat sukar; perang saudara sedang memuncak, di sana-sini berlaku letupan bom, serang hendap tidak mengira masa, tiada kemudahan asas, bekalan elektrik yang sering terputus, generator yang mengeluarkan bunyi bising, semua itu menganggu tumpuan beliau untuk menulis. Beliau merancang untuk tinggal di Malaysia pada masa akan datang supaya dapat menyiapkan kerja-kerja penulisan yang sedang beliau usahakan sekarang dalam suasana aman. Kata-kata beliau mengingatkan saya betapa nikmatnya berada di negara kita yang aman ini.

Beliau secara tiba-tiba menamatkan ceritanya mengenai Iraq seraya meminta saya mencarikan orang untuk membantu menulis atau menterjemah artikel mengenai realiti yang berlaku di Iraq untuk disiarkan dalam laman web Iraq berbahasa Melayu sebagai wadah untuk menyampaikan situasi sebenar di Iraq kepada masyarakat Malaysia. Saya menyatakan ketidaksanggupan sambil menerangkan kepada beliau bahawa laman web saya pun tidak diisi dengan baik kerana kekurangan tenaga. Saudara-saudara yang lain juga sibuk, setiap malam ada program. Saya sebenarnya tidak begitu yakin dengan jawapan saya. Saya tahu silap haribulan jawapan itu boleh berbalik kepada saya.

Seperti yang dijangka, beliau seakan-akan meminta penjelasan tambahan, “Alasan apakah yang kamu berikan itu….? Ditempat lain pun sama sahaja. Mereka juga berkerja, siang malam berprogram, tetapi mereka masih sempat menulis dan masih boleh membahagikan masa untuk isu umat Islam”. Tambah beliau lagi, “Apatah lagi keadaan kamu di sini aman, mempunyai kelengkapan yang mencukupi, apa lagi yang diperlukan? Sama ada kamu pemalas atau tidak memiliki himmah yang tinggi.” Saya malu dan tidak menjawab apa-apa. Apakah yang lebih benar? Alasan yang saudara-saudara saya beri, atau hakikat yang beliau singkapkan.

Dalam perjalanan pulang saya merenung jauh akan kata-katanya. Saya berfikir bersendirian, kalaulah saya mempunyai kesungguhan yang beliau miliki, ketahanan yang sepertinya (walaupun saya jauh lebih muda) dan himmah seperti yang beliau katakan; mungkinkah saya tidak akan menghadapi masalah kesuntukan masa seperti sekarang, dan dengan nikmat keamanan dan kelengkapan yang dimiliki, mungkinkah saya boleh memacu amal dengan lebih hebat iaitu sepuluh kali ganda dari yang ada sekarang?

Sumber: www.massej.info

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top