Lebih 2,000 belia & mahasiswa hadiri KEMM1511

(Gambar ihsan MediaISMA)

Melaka, 29 Januari – Bertempat di Universiti Teknikal Malaysia Melaka, ‘Konvensyen Memperingati 500 Tahun Kejatuhan Empayar Melayu Islam Melaka’ (KEMM1511) anjuran Ikatan Muslimin Malaysia dengan kerjasama PEMBINA telah dihadiri lebih 2,000 orang belia dan mahasiswa dari seluruh negara. Bilangan ini merangkumi mahasiswa dan mahasiswi hampir dari kebanyakan IPTA dan IPTS dari seluruh Malaysia termasuk dari Semenanjung, Sabah dan Sarawak.  

Konvensyen kali ini yang telah membincangkan tiga kertas kerja dan satu sesi forum mengajak generasi muda terutamanya untuk kembali mengkaji sejarah silam bangsa Melayu yang agung ke arah membina tamadun Islam yang gemilang di masa hadapan berteraskan bangsa Melayu yang dihormati dan kuat.

Secara keseluruhannya, konvensyen yang berlangsung selama satu hari bermula seawal jam 8 pagi dan berakhir pada jam 6 petang ini telah berjaya menarik kira-kira 3,600 hadirin dan hadirat dari seluruh negara, dari pelbagai latarbelakang pendidikan dan lapisan usia.

PEMBINA mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada pihak penganjur yang telah berjaya menganjurkan acara yang penuh gilang-gemilang ini, juga kepada semua pihak yang bersama-sama menjayakannya. PEMBINA sangat komited untuk bersama-sama menggembeleng tenaga membangunkan jatidiri belia Melayu Islam agar mampu membina masa depan agama, bangsa dan negara yang terbilang.

Layari www.kemm1511.net.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top