B.E.N.C.A.N.A

Assalamualaikum warahmatullah.

Salam satu perjuangan. Semoga warga pembaca pembina.com berada dalam lindungan Allah senantiasa. Ramai dikalangan kita yang mungkin tidak mengendahkan atau mahu ambil peduli mengenai sesuatu perkara yang berlaku di sekitar kita, terutamanya ketika berlaku musibah atau malapetaka.

(gambar hiasan)Jika kita melihat apa yang berlaku baru-baru ini seperti ribut taufan (yang terkini, Taufan Mirinae) , tsunami di Padang dan Samoa,  banjir, gempa bumi, tanah runtuh dan sebagainya, itu  semua merupakan tanda-tanda kekuasaan Allah terhadap manusia. Tetapi sebahagian manusia menganggap apa yang berlaku itu hanyalah kitaran alam semulajadi  tanpa mengambil pengajaran dan iktibar walaupun  sedikit.

Saya ingin mengajak anda semua memerhatikan bagaimana al-Quran sendiri menceritakan kepada kita mengenai peristiwa-peristiwa kehancuran alam dan umat sebagai iktibar buat kita selaku umat  terkemudian. Hancurnya umat Nabi Nuh yang ditenggelamkan oleh banjir besar, umat Nabi Luth yang ditenggelamkan bumi, (kaum ‘Aad) umat Nabi Hud dimusnahkan dengan


ribut yang berlanjutan selama lapan hari tujuh malam, (kaum Tsamud) umat Nabi Salleh dimusnahkan dengan petir yang amat dahsyat, Firaun dan tenteranya juga merasa azab ditenggelami laut dan sebagainya.Marilah kita sama-sama menghayati ayat-ayat Allah dalam surah Al-Haaqqah ayat 1 hingga 12  yang bermaksud;

” (kami lakukan yang demikian) untuk kami jadikan peristiwa itu satu pelajaran bagi kamu dan untuk didengar serta diambil ingat oleh telinga (orang-orang) yang mahu menerima pengajaran”(al-Haaqqah : 12).

Warga pembaca yang budiman,

Marilah kita sama-sama menginsafi bahawa  Allah menurunkan bencana ini kepada tiga golongan :

  • 1. Orang-orang yang taat : sebagai ujian untuk meningkatkan darjat mereka
  • 2. Orang-orang yang lalai : sebagai peringatan agar mengingati Allah
  • 3. Orang-orang yang engkar kepada Allah : sebagai azab dan siksa.

(gambar hiasan)

(gambar hiasan)

Walaubagaimanapun, kita tidak sepatutnya menghukum penduduk yang ditimpa musibah itu sebagai kaum yang derhaka lantas ditimpakan bala bencana ke atas mereka oleh Allah. Boleh jadi diantara mereka ada yang taat dan soleh. Ambillah dan jadikanlah ia sebagai pengajaran dan ujian di atas apa yang berlaku itu, agar kita sendiri  tidak derhaka kepada Allah.

Antara maklumat yang saya peroleh, penduduk di Gunung Tandik, Padang, amat mempercayai amalan kurafat. Ilmu kedukunan menjadi amalan biasa mereka, samada untuk melariskan jualan, sedap makanan dll. Perjudian, minum arak, wanita yang berpakaian mendedahkan aurat, golongan lelaki yang hanya duduk di rumah manakala wanita pula yang keluar bekerja. Penduduk sudah tidak menerima dakwah kerana tanggapan mereka dakwah hanya untuk orang kafir, masjid dan surau kosong dan lengang tidak diimarahkan.

Di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Saidina Ali b. Abi Thalib : telah bersabda Rasulullah s.a.w : ” jika umatku melakukan 15 perkara yang berikut ini, niscaya bala bencana akan menimpa mereka”. Para sahabat lalu bertanya : ” apa itu wahai Rasulullah?”. Jawab Baginda :

•1. Jika harta rampasan perang itu bertukar tangan.

•2. Jika amanah dikira suatu keuntungan.

•3. Jika zakat dianggap sebagai denda (dikeluarkan secara terpaksa).

•4. Jika lelaki terlampau tunduk kepada isteri.

•5. Jika ramai orang menderhaka kepada ibu.

•6. Jika orang terlampau patuh kepada teman.

•7. Ayah sendiri dihampakan dan disia-siakan.

•8. Jika orang suka bertengkaran di dalam masjid.

•9. Apabila orang yang rendah maruahnya menjadi ketua sesuatu kaum.

•10. Apabila orang memuliakan orang lain kerana takutkan kejahatannya.

•11. Apabila minuman keras tersebar luas.

•12. Apabila ramai orang memakai kain sutera.

•13. Apabila penyanyi-penyanyi wanita diutama dan diagungkan.

•14. Apabila alat-alat muzik banyak digunakan.

•15. Apabila umat hari ini mengutuk (mencaci) umat sebelumnya.

Apabila hal-hal serupa ini telah berlaku, maka tunggulah ketika itu akan tibanya angin panas, atau bahaya-bahaya lain umpama gempa bumi dan penukaran corak dan rupa”. Hadis ini diriwayatkan oleh at-Tarmizi, seraya berkata : hadis ini adalah gharib, yang hanya diriwayatkan dari Saidina Ali b. Abi Thalib semata.

Saudara dan saudari sekalian,

Kesimpulan yang dapat saya berikan di sini, bahawa benarlah apa yang difirmankan oleh Allah di dalam al-Quran “telah jelas berlakunya kefasadan dan kerosakan di daratan dan di lautan kerana tangan-tangan manusia itu sendiri…..”. Semoga kita yang mengaku beriman kepada Allah ini kembali berpegang dan melaksanakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya.

Lakukanlah muhasabah ke atas diri kita, ahli keluarga dan masyarakat. Banyakkan memohon agar Allah memberikan kekuatan untuk melakukan ketaatan.

Sehingga bertemu di lain masa. Wassalam.

 

Mohd Rizal Sabran,

Surau Munawwarah Seksyen 13,

Shah Alam, Selangor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top