Beliawanis perlu siap sedia dengan segala kemahiran – Hasni

Beliawanis PEMBINA Bangi mengabadikan kenangan bersama Naib Presiden II PEMBINA, Puan Nor Hasni Hayati

BANGI 24 September – Beliawanis PEMBINA Bangi mengambil peluang menziarahi Naib Presiden 2 PEMBINA, Puan Nor Hasni Hayati di kediaman beliau sempena Syawal yang berbaki.

Puan Nor Hasni berkesempatan berkongsi pandangan dan panduan agar beliawanis sentiasa bersedia untuk menghadapi cabaran-cabaran yang bakal dilalui dalam hidup.

“Kita perlu sentiasa peka dengan isu-isu semasa sekalipun dalam hal-hal pentadbiran negara dan tidak menganggapnya remeh sehingga tidak langsung mengambil peduli.

Beliawanis mestilah melengkapkan diri dengan kemahiran-kemahiran asas seperti memasak, mengemas, memandu, dan mentadbir agar dapat hidup berdikari dan tidak bergantung pada orang lain”, jelas beliau lagi.

Tambah Puan Nor Hasni, sebagai seorang Muslim amatlah penting juga untuk merancang kewangan sedari seawal mungkin dengan mengambil kira perancangan kerjaya yang benar-benar sesuai dan berbaloi dengan kualifikasi pendidikan yang dimiliki.

“Jika pekerjaan tetap menjadi pilihan, tiada salah untuk bersikap memilih gaji permulaan yang tinggi sekiranya layak untuk posisi tersebut dan sekiranya bidang keusahawanan menjadi pilihan,kita perlulah menuntut ilmu keusahawanan dengan gigih dan fokus dalam perlaksanaannya.

Dengan pemilihan kerjaya yang tepat dan bersesuaian, ia dapat menjamin kestabilan ekonomi peribadi di mana pada masa yang sama akan meningkatkan keyakinan diri.”

Beliau juga turut menyeru agar beliawanis sentiasa menjaga penempilan diri, bukan sahaja dalam aspek kekemasan fizikal, bahkan juga imej muslimah dari sudut akhlak yang terpancar hasil dari hubungan baik dengan Allah.

Puan Nor Hasni merupakan jurutera professional di Petroleum Nasional Berhad ataupun PETRONAS dan memiliki 2 orang cahaya mata.

 

MediaPEMBINA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top