KENYATAAN AKHBAR PERTUBUHAN-PERTUBUHAN PEMBELA ISLAM (PEMBELA)

KENYATAAN AKHBAR PERTUBUHAN-PERTUBUHAN PEMBELA ISLAM (PEMBELA)

1 HARIBULAN MAC 2012 BERSAMAAN 8 RABIUL AKHIR 1433

MEMBANTAH GERAKAN UNTUK MENERIMA DAN MENYEBARLUASKAN KANDUNGAN RESOLUSI 17 JUN 2011, PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU BERKENAAN ORIENTASI SEKSUAL & IDENTITI GENDER DAN HAK KEBEBASAN BERAGAMA

 

 

Pada 17 Jun 2011, Majlis Hak Asasi Manusia (HAM) Pertubuhan bangsa-bangsa Bersatu telah meluluskan suatu resolusi berkenaan apa yang didakwa sebagai pencabulan hak asasi manusia berdasarkan orientasi seksual dan identiti gender. Walaupun mendapat sokongan yang kecil (hanya 23 negara yang menyokong), resolusi ini telah diluluskan dan bakal menzahirkan akibat yang sangat besar terhadap kelangsungan tamadun manusia dan kehidupan beragama. Resolusi ini terhasil dari tafsiran yang dangkal dan dimanipulasi mengenai fitrah seksual manusia, norma-norma kehidupan beradab serta menafikan peranan dan pengaruh agama di dalam kesejahteraan manusia. Resolusi tersebut meletakkan golongan LGBT di tempat yang salah, dengan memberikan pengiktirafan yang mengelirukan kepada mereka tanpa menyelesaikan permasalahan sebenar mengikut lunas agama dan nilai-nilai sebenar kemanusiaan.

PEMBELA mengikuti dengan prihatin beberapa perkembangan yang berlaku susulan tindakan meluluskan resolusi tersebut, termasuk meneliti aktiviti-aktiviti serta tindaklaku NGO-NGO Hak Asasi Manusia (HAM) tempatan yang bertopengkan perjuangan anti-diskriminasi untuk menyemarakkan kandungan resolusi tersebut. Ini termasuklah penganjuran siri-siri program seperti Seksualiti Merdeka yang kononnya memperjuangkan mereka yang ditindas sebagai minoriti oleh kerana mengamalkan orientasi seksual di luar tabie.

PEMBELA sebagai gabungan pertubuhan-pertubuhan Islam yang insaf dan bertanggungjawab terhadap kedaulatan Perlembagaan Persekutuan, menegaskan bahawa latarbelakang yang membentuk Perlembagaan Persekutuan adalah didasarkan pada sistem nilai yang mempunyai kerangka jelas, berwibawa serta telah disepakati umum di sepanjang sejarah pembinaan Negara. Islam sebagai Agama Negara (the religion of the Federation) merupakan INTIPATI UTAMA yang mewarnakan sistem nilai tersebut, di samping aspek asas-asas sejarah dan kebudayaan masyarakat yang telah disepakati sekian lama. Justeru sebarang usaha untuk mengenegahkan nilai-nilai yang menyalahi fitrah kemanusiaan sepertimana yang cuba dibawa menerusi Resolusi PBB tersebut hendaklah ditentang sehabis-habisnya bagi mengelakkan kekeliruan serta gangguan terhadap kemaslahatan masyarakat secara umum.

PEMBELA merakamkan rasa kekhuatiran yang sangat mendalam berkenaan penyertaan Malaysia di dalam Persidangan Sesi Ke-19 Majlis Hak Asasi Manusia, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang akan berlangsung mulai 5 Mac 2012 di Geneva, Switzerland. Melihat pada respons serta tindaklaku mereka yang memperjuangkan hak-hak LGBT, proses ini bakal dijadikan landasan bagi NGO-NGO HAM tempatan mengambil kesempatan untuk terus mengelirukan masyarakat menerusi tekanan yang dikenakan terhadap Kerajaan Malaysia untuk tunduk mengikut apa yang kononnya dikatakan sebagai “international standards and laws” untuk membenarkan nilai dan amalan orientasi seksual dan identiti gender yang songsang dan bertentangan dengan semangat dan aspirasi Perlembagaan Persekutuan disebarluaskan di kalangan masyarakat umum.

PEMBELA mendesak pihak Kerajaan Malaysia agar meneruskan bantahan terhadap usaha-usaha yang melatari hasrat untuk melaksanakan Resolusi PBB tersebut. PEMBELA juga mendesak masyarakat Malaysia agar menzahirkan bantahan sekeras-kerasnya bukan sahaja terhadap Resolusi PBB tersebut, tetapi juga terhadap sebarang usaha untuk mengenengahkan orientasi songsang LGBT ini sebagai suatu cara hidup masyarakat Malaysia.

PEMBELA komited dalam meneruskan kempen kesedaran untuk menyemarakkan kefahaman masyarakat terhadap bahaya kesan resolusi PBB ini terhadap masyarakat serta melibatkan NGO-NGO Islam di dalam proses membantah pelaksanaan resolusi tersebut di pelbagai peringkat.

PEMBELA juga mendesak Kerajaan Malaysia agar lebih serius dalam menegaskan kedudukan kebebasan beragama yang dinikmati oleh semua pihak di Negara ini. Hak kebebasan beragama yang dinikmati oleh  penganut-penganut agama-agama bukan Islam mengatasi hak kebebasan yang diberikan oleh negara-negara lain di dunia termasuk negara-negara maju yang kononnya mengagungkan hak kebebasan beragama. Malaysia adalah satu-satunya negara yang meraikan hari perayaan agama-agama lain sebagai cuti umum. Malaysia juga adalah satu-satunya negara yang bertoleransi hingga ke tahap tempat-tempat ibadat agama lain dari agama Negara lebih besar dan lebih tinggi berbanding masjid. Malah tempat-tempat sembahan yang didirikan secara menyalahi undang-undang juga dihormati dan tidak dirobohkan sesuka hati tanpa mematuhi prosedur.

PEMBELA menuntut supaya kumpulan-kumpulan yang sengaja mengada-adakan cerita dengan tujuan jahat untuk menjatuhkan imej hak asasi Negara di mata dunia ditangani secara berkesan termasuk mengambil tindakan undang-undang secara serius sekiranya mereka bergantung kepada pembiayaan pihak luar demi mencemarkan nama baik dan kedaulatan Negara.

PEMBELA juga menuntut supaya semua pihak untuk menghormati kedaulatan sistem perundangan Negara yang telah memutuskan bahawa hak kebebasan beragama di negara ini TIDAK TERMASUK HAK UNTUK MURTAD bagi seseorang yang beragama Islam.

PEMBELA juga menuntut supaya semua penganut agama lain untuk menginsafi bahawa kedaulatan Agama Islam sebagai Agama Negara mesti dihormati secara jujur dan sebarang usaha untuk mencemar dan menghina Agama Islam sebagai Agama Negara mesti dihentikan bagi menjamin kelansungan kehidupan harmoni rakyat Negara ini.

PEMBELA juga menuntut supaya semua penganut agama lain menginsafi bahawa tidak semua amalan beragama yang sedang mereka kecapi di Negara ini dapat dirasai oleh penganut seagama dengan mereka di negara asal agama mereka, sehinggakan terdapat amalan-amalan keagamaan yang diamalkan di negara ini hanya dapat diamalkan di Negara ini sahaja. Justeru, sebarang usaha untuk memburukkan rekod toleransi beragama di Negara ini adalah pengkhianatan terhadap Negara dan perlu dibenteras hingga ke akar umbi.

 

Aminuddin Yahya

Pengerusi

Pertubuhan-pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA)

Pertubuhan-pertubuhan yang bersama menyokong bantahan ini:

 1. Dato’ Zainul Rijal bin Abu Bakar, Presiden, Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM)
 2. Haji Mohamed Jamaluddin Shamsuddin, Pengerusi, Ikatan Badan Amal Islami Wilayah Persekutuan (IKATAN)
 3. Dato’ Ahmad Haji Ismail, Pemangku Presiden, Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT)
 4. Haji Abdul Latif Shataran Abdullah, Presiden, Persatuan Dakwah & Kebajikan Saudara Baru India SeMalaysia (Al-Hidayah)
 5. Mohd Hafiz Nordin, Presiden, Gabungan Bela Hak Insan (GABUNGAN)
 6. Hj. Shamsul Ma’arif bin Hj. Ismail, Yang Dipertua, Pertubuhan IKRAM Selangor
 7. Haji Ismail Mina Ahmad, Presiden, Institut Pemikiran Tradisional Islam (IPTI)
 8. Hj. Shaari Ahmad Junid, Bendahari, Persekutuan Seruan Islam Selangor dan Wilayah (JAM’IYAH)
 9. Haji Shafie Patt, Setiausaha Agung, Persatuan Darul Fitrah
 10. Azril Mohd Amin , Pemegang Amanah, Institut Kajian Islam dan Strategik (ISSI)
 11. Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman, Presiden, Ikatan Muslimin Malaysia
 12. Kamaruzaman Mohammad, Presiden, Front Anti Murtad (FORKAD)
 13. Tan Sri Ibrahim Abu Shah, Presiden, Pertubuhan Melayu Insaf Kreatif Malaysia
 14. Haji Mansoor Ahmad, Presiden, Pertubuhan Profesional Muslim & Ukhuwah Ummah (Pro-Muslim)
 15. Hajah Sabariah Abdullah, Setiausaha Agung, Islamic Information and Services Foundation (IIS)
 16. Karim Omar, Pemegang Amanah, Khalifah Institute
 17. Mohammad Nizam Mahshar, Pengerusi, Pergerakan Penyelidikan & Pembangunan Komuniti (KOMUNITI)
 18. Nurfitri Amir Mohd, Presiden, Pertubuhan Menangani Gejala Sosial (UNGGAS)
 19. Salman Abdul Rahman, Setiausaha Agung, Pertubuhan Belia Islam Nasional, (PEMBINA)
 20. Syed Hassan bin Syed Ali, Setiausaha Agung, PERKASA
 21. Mohamad Raimi Abd Rahim, Setiausaha Agung, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
 22. Norman Toha, Setiausaha Agung, Pertubuhan Jalur Tiga (JATI)
 23. Datin Reny Rahayu Mohd Ishak, Presiden, Gabungan NGO Malaysia (gabungan 600 NGO)
 24. Izzat Anwari Hasni, Naib Yang DiPertua, Pertubuhan Aktivis Pengupayaan Insan (API)
 25. Ustaz Rosli Osman, Naib Yang DiPertua, Persatuan Ulamak Malaysia, Pulau Pinang
 26. MS Anuar Mahmood, Presiden, Pertubuhan Kebajikan & Sosial Malaysia, (PRIHATIN)
 27. Ustaz Kamaruddin Kassim, Urusetia, LANDAS Malaysia
 28. Aziz Man, Presiden, Muafakat Warga Desa Kedah (RURAL)
 29. Kamarul Irzwan bin Busu Piah, Penolong Setiausaha Agung, Perwaris Malaysia,
 30. Mohd Hilmi Ramli, Timbalan Pengerusi, Himpunan Keilmuan Muslim (HAKIM)
 31. Musa Awang, Timbalan Presiden, Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)
 32. Kapt. Dr. Shamsuddin Moner, Penyelaras, Sukarelawan Al-Falah (SAF) YADIM
 33. Dato Dr. Maamor Othman, Presiden, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)
 34. Haji Naser Disa, Pemegang Amanah, Dewan Amal Islami (DAMAI)
 35. Ustaz Mohd Fitri Abdullah, Pengarah Unit Dakwah, Persatuan Perubatan Islam Darul Syifa’
 36. Dato’ Haji Hasbullah L. Isa, Setiausaha Kerja, Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM)
 37. Dato Dr. Haji Mat Yasir Ikhsan, Presiden, Majlis Gabungan NGO Selangor
 38. Ahmad Fahmi Mohd Samsudin, Presiden, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia, (PKPIM)
 39. Ustaz Shahrin bin Awaluddin, Pengarah Eksekutif, Perhimpunan Belia Muslim Sedunia (WAMY) Malaysia
 40. Cikgu Azmi Abdul Hamid, Teras Pengupayaan Melayu (TERAS)
 41. Feriz Omar, Presiden, Pertubuhan Profesional Melayu & Pewaris Bangsa (ProWaris)
 42. Badan Anti Liberal Islam (BADAi)
 43. Persatuan Anak Jati Melayu Pulau Pinang (PAJIM)
 44. Pusat Pemulihan Raudhatul Huda (RH)
 45. Forum Penyelarasan Ummah (FORUM)
 46. Dr. Yusri Mohamad, YDP, Yayasan Sofa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top