Graduan perlu kompetetif dan relevan di pasaran industri

CYBERJAYA : Graduan dinasihatkan di sini supaya perlu lebih kompetitif dan relevan di pasaran industri dalam menghadapi cabaran yang tidak menentu.
Timbalan Presiden PEMBINA, Azril Hanafi Abdullah Sharwani berkata, graduan perlu berusaha untuk melengkapkan diri mereka dengan pelbagai kemahiran yang dapat memenuhi keperluan industri kerjaya. 

Saban tahun IPT awam dan swasta di seluruh negara juga luar negara menghasilkan ramai graduan yang akan menyertai pasaran tenaga kerja.

Menurut statistik sehingga Julai 2011, seramai 952,000 graduan IPT awam dan swasta masih menganggur walaupun mempunyai kelayakan yang baik.
Ini merupakan satu signal kepada graduan supaya meningkatkan daya saing dan kreatif dalam memasarkan diri dalam industri kerjaya.
Dengan itu, graduan mesti melengkapkan diri dengan kemahiran soft skill seperti hubungan peribadi, berkomunikasi dengan baik dan berkesan serta keupayaan analitikal serta intelektual.
“Tidak dinafikan graduan mestilah menimba pengalaman sebanyak yang mungkin samada formal atau informal di luar kampus nanti” jelas beliau lagi.
Situasi graduan yang terlalu memilih kerjaya yang mereka mahu menjadikan mereka ketinggalan dalam merebut persaingan pekerjaan.
PEMBINA mengucapkan salam tahniah dan kejayaan buat semua graduan di seluruh negara dan ini merupakan satu permulaan hidup kepada cabaran yang lebih besar dan perlu seimbang dengan komitmen sebagai aktivis dakwah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top