Aizat Farhan Tewaskan Peserta Antarabangsa Pertandingan Pembentangan Poster di International Oil and Gas Festival 2015


SKUDAI, 18 Nov – Aizat Farhan Bin Rohizat, Jawatankuasa Pusat Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) hari ini merangkul gelaran juara dalam pertandingan Pembentangan Poster di International Oil and Gas Festival 2015 anjuran Persatuan Kejuruteraan Petroleum Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di UTM kelmarin.

Aizat yang membentangkan poster bertajuk Acid Gas Removal using Membrane Contactor mewakili Universiti Nottingham Kampus Malaysia telah menewaskan lebih 30 peserta yang mewakili universiti dari dalam dan luar negara termasuk United Kingdom, Australia dan Jepun.

Menurut Aizat, kemenangan ini adalah hasil usahanya sejak tahun pertama pengajiannya.
“Sejak tahun satu universiti, sudah banyak pertandingan peringkat antarabangsa yang saya sertai namun tidak menang satu pun daripadanya. Semua peserta lain sentiasa hebat-hebat belaka. Rasa beza saya dan mereka amat jauh sekali.

“Sehinggalah tibanya tahun akhir pengajian saya masih mencuba nasib. Rasa macam tak ada harapan untuk menang. Orang kata, tak payah la sertai lagi. Sudah tiada harapan. Lebih baik fokus pada Final Year Project (FYP) je.
“Namun, saya percaya tidak ada usaha yang sia-sia. Samada saya menang atau kalah, banyak pengalaman yang berharga dapat saya pelajari”, jelasnya yang kini berada di tahun akhir pengajian.

Dalam menghadapi pertandingan ini, Aizat mengambil usaha membaiki seni pengucapan awam agar dia mampu berhadapan dengan penonton dan juri.

“Menyedari kelemahan saya daripada pengalaman lalu, saya bertekad untuk mempertingkatkan kemahiran pengucapan awam saya dengan mendaftar dan memberi komitmen kepada program Bicara Daie kelolaan Unit Latihan dan Kepimpinan PEMBINA”, ujarnya

“Hari ini, Alhamdulillah saya menjadi Juara dalam International Oil And Gas Festival 2015 untuk kategori Poster Presentation Terbaik.

“Siapa sangka selepas tewas berulang kali pada tahun-tahun lalu, di saat-saat akhir pengajian, kita ada peluang untuk menang?” ujarnya yang memegang portfolio sebagai Ketua Media PEMBINA.

Pertandingan ini dijalankan setiap tahun yang mengumpulkan peserta dari dalam dan luar negara. Setiap peserta diminta untuk menghantar satu pembentangan kertas kerja yang berkaitan kejuruteraan petroleum dalam bentuk poster.

Seterusnya hanya lapan orang peserta sahaja yang akan layak untuk membuat pembentangan dihadapan juri dan penonton.

___________________

PEMBINA merupakan persatuan Mahasiswa yang berdaftar dengan ROY secara rasmi dan komited dalam agenda mengangkat martabatkan ilmu dan kesarjanaan mahasiswa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top