Universiti Perdana Inkubator Graduan Perubatan

Terima kasih atas usaha kerajaan untuk mewujudkan Perdana University. Saya berdoa agar hasrat rakyat dan kerajaan untuk melihat graduan Malaysia bertaraf dunia dan berdaya saing akan tercapai melalui usaha menubuhkan universiti ini. Tahniah juga kepada Tun Dr Mahathir Mohamad yang telah dilantik menjadi Canselor pertama Perdana University. Semoga pengalaman dan ketokohan Tun Dr Mahathir akan menjadi pemacu kepada kejayaan IPT terbaru ini.

Saya melihat Perdana University sebagai salah satu usaha berterusan kerajaan dalam memastikan kualiti pendidikan tempatan meningkat. Setelah Kejayaan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia yang menjadi pilihan pelajar dari serata dunia, saya melihat Perdana University sebagai pemangkin dalam mengukuhkan ilmu bidang perubatan di Malaysia. Jika sebelum ini negara kita berada di fasa menjana kepakaran melalui penghantaran pelajar dan doktor ke luar negara, telah tiba masanya kita mengorak langkah untuk memusatkan segala kepakaran yang diperolehi tersebut untuk membina tapak di Malaysia. Harapan kita adalah agar satu hari nanti Malaysia mampu menjadi destinasi intelektual bagi pengamal perubatan dari seluruh dunia, seperti mana negara seperti United Kingdom, Ireland, India & Amerika Syarikat.

Kerjaya sebagai seorang pengamal perubatan adalah sesuatu yang sangat diperlukan, serta sangat kritikal untuk sentiasa dikembangkan dan diperbaharui. Tidak cukup dengan teknologi sedia ada, bidang perubatan memerlukan teknologi yang baru, penemuan-penemuan yang baru, dan doktor pakar yang ramai agar boleh menampung keperluan rakyat semasa yang semakin meningkat. Saya melihat bahawa disamping menyelamatkan nyawa merupakan salah satu tuntutan asas dalam agama, bidang perubatan juga pernah dipimpin oleh umat Islam satu masa dahulu. Perjuangan umat islam dengan tokoh-tokoh perubatan yang ramai seperti Ibn Sina, al-Zahrawi dan lain-lain wajib diteruskan dan dikembalikan kegemilangannya. Menjadi hak umat islam untuk menguasai bidang-bidang ini bagi manfaat seluruh manusia, sesuai dengan firman Allah s.w.t. “Dan tidak kami utuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat kepada seluruh alam”. 

Secara umumnya juga, umat Islam tidak boleh selamanya menjadi pengguna kepada teknologi dan ilmu, tetapi perlu bangkit dan menjadi pemimpin dalam segenap bidang & kepakaran. Maka saya menyeru agar belia yang mempunyai minat dalam bidang perubatan ini, meneruskan minatnya dengan penuh kesungguhan.Letakkan minat tersebut sebagai satu bentuk perjuangan untuk memartabatkan kekuatan umat islam khususnya umat islam Malaysia di pelosok dunia.

Norzafry Norhalim

Presiden PEMBINA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top